Inlägg


Löpning - individuell egen tid eller samspel i grupp
Postat: 15/03/2014 7:09:52 pm
 
Jag kan tänka mig att många resonerar helt olika i frågan om att springa ensam eller i grupp! En del föredrar att ge sig ut helt själva och utan sällskap och göra sitt jobb på egen hand. Andra föredrar att ha en fast tid att samlas där andra möter upp och väntar och sedan springa i grupp eller köra kvalitetspass samlat med likasinnade. 

Jag har under ett antal år tränat på egen hand och utan kontinuitet och för det mesta helt på egen hand. Det är först nu när kontinuiteten och gruppkänslan inträffat som jag presterar bra och utvecklas som löpare! I Göta finns ett bra klimat och framförallt kvalitetsträningen tillsammans är oerhört givande. Igår kväll träffades vi i den grupp jag nämnt om tidigare, 11 stycken Götister som under träning och coachning av BG Nilensjö har kört på individuellt anpassade program sedan sen höst/tidig vinter. Vi träffades inte i löpspåret igår men väl ute på stan för en bit mat och avstämning var vi står nu när vi går in i vårsäsongen och främst inför Berlin. Vi är 11 st individer, män och kvinnor, med helt olika bakgrund och förutsättningar. Vi spänner väl över ett ålderspann på knappa 20 år så även där lite olika förutsättningar beroende på var vi befinner oss i livet. De allra flesta har utvecklats enormt på 3 månader även om några stycken tyvärr dras med skador, nya såväl som gamla. Denna grupp har sporrat och hjälpt mig att utvecklas och är en stor bidragande faktor för egen del till inspiration och motivation. Så jag kan bara konstatera även om löpningen i sig i sitt moment är en individuell prestation som måste göras så betyder omgivningen man vistas i under träning och inför och på tävling en stor roll för resultatet. Coachen och den som hjälper till med att lägga upp program, utvärdera olika perioder och resultat har också en väldigt stor betydelse i sammanhanget. Så när vi samlades igår och BG Nilensjö hade gjort 36.11 på Arenavarvet under träning kan man inte annat än vara laddad inför seedningsloppet imorgon!

Gårdagens löpning bestod av ett morgonpass på 11 km och det var med en stum vänster vad jag gav mig iväg 05.45. Inget vidare, släppte efter ett tag men påverkade löpsteget helt klart. Efter lite massage och mer än ett dygns vila kändes det klart bättre idag när jag gav mig ut på en riktigt lugn jogg längs grusvägar som torkat fint i vinden. Avslutade med att göra 5 x 30 sek lätta utförslöp i medvind. Parkerade sedan skorna med en god och skön känsla inför morgondagen.

Nu puttrar en klassisk köttfärssås på spisen och efter middagen blir det en lugn kväll. Skall bli kul att se vad jag kan göra imorgon! Väl mött alla!




Kommentarer (2)

Magnus, du kommer igen! Ta det lugnt imorgon och var noga med att lyssna på din kropp som du skriver. Vi ses imorgon!
Postat av: Andreas Berner, 15/03/2014 11:21:10 pm

Det är en fantastisk resa som ni har gjort under de senaste månaderna. Jag har gjort en liknande resa personligen, men inte som del i BGs grupp även om jag har fått hans och er hjälp. För två veckor sedan kände jag mig i mitt livs form. Det flöt på fantastiskt på lunchpasset, cross var skönt tungt och jag körde ett härligt 10 km test. På en återhämtningsjogg dagen efter började min högra hamstring krampa. Efter ett sjukgymnastbesök (med nålar in i muskeln!) konstaterades att jag har tränat för mycket i förhållande till min styrka i hamstrings. Så ingen allvarlig skada, men tillbaks på rehab träning med lägre belastning osv. Min första egentliga skada sedan jag började springa för sju år sedan. Så varför denna lilla korta historia - jo, många av oss tränar på den nivån och på ett sådant sätt att gränszonen mellan skadad och fantastisk träning är ganska liten. Det innebär att man borde (i) lyssna på sin kropp (noga!) och (ii) vara noggrann med skadeförbyggande träning och (iii) vara varsam i sin upptrappning. Jag har varit elittränare i orientering, jag har tränat under ganska lång tid och varit extremt försiktig i upptrappning. Och driven av den enorma inspiration som jag har känt sedan jag startade i Göta i julas har jag gått rakt i fällan. Och egentligen är problemet att jag inte har tränat rätt under lång tid - dvs lite styrka och smidigt, för lite kvalitetspass, etc. Så all den träning jag har lagt på under dessa månader är egentligen helt rätt men lite för mycket bara ... vilket jag kanske skulle ha lyssnat till ... Hursomhelst - jag har börjat röra på mig igen. Springer imorgon med en måltid på 50 istället för 40. 40 kommer lite senare i år. Och - jag hatar att inte vara med i tugget om minuter och sekunder, rödbetsjuice och allt annat - men jag står där på linjen i vart fall!
Postat av: Magnus Stéen, 15/03/2014 7:51:02 pm


Kommentera:
Namn:
Din kommentar: