Inlägg


Benstatus - redo för tabaa!
Postat: 09/03/2015 3:16:59 pm
 

Jag hade räknat med grym trötthet i benen denna dag. Jag menar, att träna som jag gjorde igår - både vad gäller intensitet och antalet timmar (samt en hoppträning med hästen på eftermiddagen, halleluja!) och dessutom med så många hårda dagar och veckor dessförinnan - borde skapa känslan av att ha cementklumpar i tassarna. Jag är såklart trött i benen och morgonens 20 minuter i crosstrainern tog emot, liksom att cykla till stallet imorse, men i övrigt är benens status helt okej och kvällens tabata + indoorwalking känns genomförbart. 


Vad är då tabata? I mina öron låter det lite som ett danspass, men det är allt annat än dans. Det är högintensiv träning som utförs i olika set. Varje set innehållet 8 repetitioner som genomförs 20 sekunder, med 10 sekunder vila mellan varje repetition. Enkelt att utföra själv, svinkul att köra på pass och svinkul att lägga in under ett löppass! På mina pass har jag ambitionen att köra igenom hela kroppen och för att göra det mer effektivt är varje "tabata"  nedbruten i två fyror, vilket funkar super.  


Jag själv tycker att tabata är ett grymt komplement till löpningen. Styrkeövningar behöver även löpare och detta är ett roligt sätt aktivera musklerna. Likaså intervallträning, lägger man upp sin tabataträning lite smart går det ganska fort att öka både explosivitet och snabbhet. För övrigt är 20 sekunder så kort tid att det inte finns ett alternativ att ge upp (kom igen, inte ens en halv minut!) samtidigt som det är tillräckligt långt för att pressa pulsen till max och få mjölksyran att flöda. Helt klart ett vinnande koncept!


Idag tror jag dock att mina ben kommer protestera en aning vid ankgång, burpee och superhopp... Men okej, jag körde tabata dagen efter Helsingborg marathon och då borde jag klara det även efter gårdagens alla timmar på löpband, crosstrainer, spinnincykel och indoorwalkingcykel. Med eller utan tårar ;)  

Dagens pass - jag tror säkert att detta är precis vad benen önskar efter gårdagen, efter det väntar 30 minuter väntan i crosstrainern innan jag bränner av nästa pass; 45 minuter indoorwalking. Efter det - soffläge (eller skrivbordsläge med tanke på den studietakt vi har just nu...)





Kommentarer (0)




Kommentera:
Namn:
Din kommentar: