Inlägg


Benstatus - och vad är indoorwalking?
Postat: 10/03/2015 12:54:27 am
 

Benstatus:  Gelé. Jag bor en trappa upp i mitt hus och har under kvällen åkt hiss upp och ner. Gårdagens träning och dagens två pass på gymmet har tagit ut sin rätt och jag har ännu inte utarbetat någon plan för hur jag ska orka resa mig från skrivbordet och gå iväg och borsta tänderna. Kanske att jag försöker rulla bort på skrivbordsstolen.... 


För tillfället sitter jag bänkad vid skrivbordet och läser en massa rättsfall från EU-domstolen, en precis lagom rolig sysselsättning kl 00.34 en måndagkväll. Tyvärr orkar jag, som sagt, inte riktigt resa mig upp så jag blir nog kvar här en stund till. Benen är verkligen som gelé efter gårdagens träning och kvällens två pass på gymmet med grymma kunder. Först ett tabatapass med tuffa övningar, då kundernas helt galna energi smittade av sig till mig och gav mig precis den energi som krävdes för att explodera i "superhopp", burpees, hopp upp på stepbräda, höga knä med tung viktskiva lyft ovanför huvudet m.m. Precis lagom urladdad var det bara att hoppa upp i crosstrainern och hålla värmen inför indoorwalkingen, vilket är ungefär lika jobbigt som ett tabata-pass, dock på ett annat sätt. Efter ytterligare en kvällsaktivitet, då jag agerat "banpersonal" eller snarare "hinderpersonal" åt en kompis på stallet som skulle hoppa några språng kan jag lova att denna kropp är mer än slut!  


När jag ändå är igång vill jag passa på att slå ett hårt slag för indoorwalking, ett otroligt bra komplement till löpningen! I förra inlägget skrev jag lite om tabata och varför jag anser att det är ett bra komplement till löpningen. Min åsikt är att Indoorwalking är ett minst lika bra, om inte ännu bättre, komplement till löpningen. 

Visst är ni många som hängt i crosstrainern på sista tiden? En del, inklusive jag, spenderar ett par timmar/vecka med denna maskin - pass efter pass för att alternera löpningen och försöka undvika löparrelaterade skador. För tillfället spenderar jag i princip lika mycket tid i crosstrainer som i löparskorna, trots att jag är helt skadefri och inte ens har varit i närheten av att känna av smärta eller obehag i träningen. 


Första gången jag hörde om Indoorwalking minns jag att jag tänkte "Åh, typ inomhuspromenad? Är det ett pass anpassat för Agda 97 och hennes vänner?". Jag, som ansåg mig vara i mycket god form, fick snabbt äta upp mina ord... Fy fan vad jobbigt första passet var! Utbildningen likaså och jag har sällan varit så trött som efter mitt första pass.


Indoorwalking är ett pass som utförs i en lättare variant av crosstrainer och passupplägget påminner om ett spinningpass som utförs i "crosstrainern". Till skillnad från spinning (som ju utförs på cykel) påminner Indoorwalking mer om löpning eller powerwalk med stavar. I passet varieras "vanlig crosstraining" då man håller stavarna, med "jogging" (vilket är typ vad det låter som), semiflex (backe, fokus ligger på baksida lår och rumpa) och triathlon med tempoökningar. Eftersom passet utförs i en crosstrainer slipper du mycket av den belastning löpning innebär, vilket givetvis är tacksamt om du har åkt på en skada eller börjar få känningar i löpningen - eller om du helt enkelt vill alternera löpningen för att förebygga eventuella skador eller obehagliga känningar.


Indoorwalking är helt klart ett pass där skyhög puls varvas med svidande lårmuskler, sprutande mjölksyra och ytterligare pulstoppar som väl går att jämföra med de pulstoppar du möter när du springer intervaller. Med andra ord; helt klart ett optimalt pass att variera löpträningen med! 


Arkivbild, från mitt första Indoorwalkingpass. 


Hur instruktören väljer att lägga upp det varierar såklart och det kan ta några pass och några instruktörer innan man hittar en som passar en själv (det gäller för övrigt med all gruppträning!). Jag personligen har en förkärlek för att variera tunga backar med stavar och semiflex med tempointervaller i triathlon (helst varierat långa och korta tempointervaller, 25-45 sekunder) men det är helt klart olika från instruktör till instruktör. 

Så dagens tips: hoppa av maskinen på gymmet och försök lägga träningen så att ni kan glida in på ett pass istället. Betydligt roligare än att tråka runt i en crosstrainer. Och för all del; prova lite olika instruktörer. Smaken är som baken och det kan behövas några olika pass innan du hittar en instruktör som passar just dig. 





Bilder från söndagens indoorwalking med vasaloppstema. Gissa hur svettigt det är att köra ett stenhårt pass i mössa, halsduk och dubbla långtröjor + tjocka strumpor?  Det ni ser på bild är Laddning för triatlhon (jag ser ut som om jag håller i en startpistol haha), triathlon och stavar. 


Länk nedan:  kort klipp från ett teampass med mig och en kollega på alla hjärtans dag. Givetvis går det (åtminstone nästan) lika bra att köra indoorwalking utan chockrosa kläder i alla möjliga nyanser, rosa hjärtan målade i fejjan och hjärtdiadem på ;)  Även i detta korta klipp bjuds på triathlon - en grym pulshöjare!

https://www.facebook.com/video.php?v=10153609432692589&set=o.133733192615&type=2&theater


Förresten: som instruktör på gymmet har jag såklart vissa förmåner... t.ex. i form av flera "fri-veckor" som jag får lov att dela ut lite till höger och vänster. Tillhör du dem som inte har gymkort, eller bara vill prova ett annat gym för omväxlingens skull så säg till! Det gäller på alla NW-anläggningar i hela Sverige. Om BG kommer på besök lovar jag att snabbt som tusan plocka ur "superhoppen" ur tabatan ;) 







Kommentarer (1)

Jag blev faktiskt lite sugen på att prova Indoor walking. Jag är "in-between-gym" och provar gärna Friskis o Svettis. Hur tar jag del av ditt erbjudande? Jag har tränat på Actic i 15 år men gick ur när de höjde mitt fasta pris ovh lät nya medlemmar få ett lägre pris... Ring (070-5529455) eller svara här!
Postat av: Anne, 11/03/2015 8:37:27 pm


Kommentera:
Namn:
Din kommentar: