Inlägg


Spinning.
Postat: 11/03/2015 10:09:33 pm
 

Jag måste slå ett litet slag för att kombinera även spinning med löpning.


Spinning är (återigen, detta min åsikt) ett väldigt bra komplement till löpningen. Det är ett enkelt sätt att träna kondition och styrka, liksom att bibehålla såväl kondition som styrka även under ett uppehåll från löpningen. Många gym har s.k. activio-system, vilket innebär att du har en pulsklocka på och arbetar utifrån din maxpuls. Detta gör spinningen ännu mer effektiv, dels kommer du arbeta "som du ska" och under de tuffaste intervallerna kommer du pressa dig själv ännu mer för att nå upp i den röda pulszonen (över 90% av max).

Dessutom innebär spinning (liksom crosstrainer och indoorwalking) att det är möjligt att träna "mer" utan att slita lika mycket på kroppen som om du hade tränat enbart löpning. Framförallt är det svinigt kul mitt i all svett! 


Jag kör alltid spinning onsdag morgon, vid den högst okristliga tiden kl 06.30. För mig som är världens mest morgontrötta människa (sover utan vidare till 11-12 en ledig dag..) är det en utmaning bara att komma ur sängen på morgonen. Det är dock otroligt skönt att trampa loss stelheten från tisdagens pass redan kl 06.30 på morgonen och när man väl är där så är det en grym start på dagen! 


Att det är tufft att gå upp så tidigt sticker jag dock inte under stol med.... det är sjukt jobbigt! Nu är dock rutinen utvecklad och jag har än så länge inte sovit över passet. 


Tisdag kväll: Alarm ställs på ringning 1 gång/minut från samsung, iPad och Iphone. Hög housemusik, varvat med brandlarm, crazy frog och hårdrock ringer från samtliga "apparater". Klockorna börjar ringa kl 05.18, då jag vet att jag inte kommer höra något innan kl 05.35. Om jag har tur. I värsta fall behövs 30 minuters tjutande, då får jag det tight upp till gymmet. Trots alla alarm är jag nervös - kommer jag höra dem på onsdag morgon? Det är inte precis som att någon annan instruktör är på gymmet så tidigt och kan tycka in om jag snooozar för länge... Nervöst! 



Tankarna inför morgonpasset brukar därefter gå såhär.

Onsdag morgon då kroppen registrerar ringandet. "Vad är detta för skit? Jag vill inte. Orkar inte. Man kan inte cykla mitt i natten. Gaaah... Noooooo".


Onsdag morgon vid ankomst till gymmet (normalt kl 06.05): OK, jag står på benen. Där är dörren. Här är cyklarna. Hjälp vad tidigt. Jag fryser. Jag är trött. Det är mitt i natten. Jag vet inte ens hur jag ska kunna prata och än mindre cykla, hjärnan har inte kopplats ihop med resterande kropp än."




Onsdag morgon kl 06.27 - precis innan passet börjar "Shit vad många galningar som vill cykla. Har de inte gått och lagt sig än? Eller går alla i sömnen? Ok, ingen återvändo...  Tänk Annelie. Vad är det du brukar prata om på passet? VAKNA!"

Onsdag morgon kl 06.37 "OK, vaken! Jag sitter på en cykel, nu KÖÖÖÖR VI!"

Onsdag morgon kl 0715 "JAG KLARADE DET!  YES JAG ÄR BÄST! Lätt som en plätt, ooooh vilken grym start på dagen!" 



Nedan: Ett vääääldigt gammalt klipp från ett spinningpass. Detta var på den gamla goda tiden då vi fortfarande var Friskvårdshuset och inte hade mer än 18 cyklar (idag 38).

Vasaloppet 2013, här hade vi cyklat i mer än 3 timmar (vi var olika instruktörer som delade passet), var inne på sista timmen och gick på på passets allra tuffaste intervaller. Vid det laget var jag så trött att jag inte ens visste vad jag pratade om, kunde inte ens hålla upp kameran ordentligt. Sedan länge gick benen på ren vilja... När kroppen tar slut då får viljan ta över! 

https://www.facebook.com/video.php?v=10151770537747589&set=vb.673822588&type=3&theater





Kommentarer (0)




Kommentera:
Namn:
Din kommentar: