Inlägg


Tack för denna vecka!
Postat: 15/03/2015 10:27:44 pm
 

Min sista dag som "veckans bloggare", det känns lite halvtrist för det har varit skoj att blogga och låta IS götas Facebook svämma över av inlägg om alternativ träning och sjuk nervositet inför loppet. Hoppas ni har stått ut och hoppas ni har fått något nyttigt eller åtminstone roligt ut av det! Skulle det vara så att ni inte får nog av mig finns jag ju på Facebook och instagram (@blomquista). 


Jag kan väl summera veckan som: Händelserik. Söndagens vasaloppsträning gjorde mig faktiskt nervös under veckan, skulle kroppen hinna hämta sig inför seedingloppet? Idioti att lägga in en sådan extrem träningsdag en vecka innan ett lopp! Torsdagens två feltrampningar gjorde mig inte mindre nervös. Lördagens olycka blev pricken över i. Nämnde jag att jag samtidigt håller på att renovera badrummet, att bilen har blivit påkörd, min mobil stulen och att jag sitter i en "pluggtopp" med en massa plugg, samtidigt som vi håller på att förbereda för att flytta hästen och byta stall? Antar att allt sker samtidigt för att jag senare ska kunna njuta av en lugn och harmonisk tillvaro ett tag :-) 


Hur som haver är veckan över och jag lever ännu. Kroppen är sjukt mörbultad efter olyckan igår. Jag kunde rida i eftermiddags men fick däremot ha hjälp att lägga sadel på hästen... Kunde verkligen inte lyfta armarna så högt utan att få känningar (tur att jag har kollat det och fått bekräftat att det är muskulära smärtor, annars hade jag blivit rädd) För tillfället är ryggen väldigt stel och så öm att jag inte vill att någon rör på de. Jag har således en fullgod ursäkt att inte göra några armhävningar alls de kommande 5-6 veckorna. Kanske längre - man ska trots all inte belasta kroppen med för många armhävningar efter ett sådant fall och en sådan smäll ;-) 



Som ni kanske har förstått kör jag väldigt mycket alternativ träning, självklart för att jag älskar att hoppa in i instruktörsrollen och köra pass på gymmet, men lika mycket för att jag tycker det är ett otroligt bra komplement till löpningen. 

Tabatan, som är väldigt högintensiv och kombinerar styrka med kondition ger mig styrka och explosivitet som jag har nytta av i löpningen. Spinning ger mig möjlighet att "trampa ur" mjölksyra efter hårda löppass (typ crosspassen). Det är skonsamt för kroppen, samtidigt som det är möjligt att köra stenhårda intervaller och träna på att hantera höga pulsnivåer. Indoorwalking är skonsam träning för hela kroppen. Precis som i spinning innebär backträning varierat med tempointervaller att är det möjligt att pressa upp pulsen till max - att träningsformen påminner mycket om löpning gör den till ett sjukt bra komplement till löpningen. 


Jag är övertygad om att jag kan tacka kombinationen av den alternativa träning (indoorwalking, tabata, spinning, crosstrainer) jag kör för att jag har hittills har varit skadefri och än så länge aldrig varit övertränad. Tros många timmar träning varje vecka (vilket för övrigt närmast är ett måste för mig som sitter ner så mycket med plugget) har jag än så länge inte åkt på någon "tvångsvila" eller behövt lägga löparskorna på hyllan. Givetvis bortsett från när jag varit klantig och trampat snett eller liknande, nu menar jag alltså att jag hittills varit helt fri från belastningsskador. Visst kan det vara mycket tur inblandat, men jag tror faktiskt på att alla timmar av alternativ träning ger mig massor i slutändan.



Ibland får jag frågan varför jag plågar mig själv med så många tråkiga timmar i crosstrainern. Det är helt enkelt så att jag älskar löpningen så mycket att jag är rädd för att bli tvungen att släppa den, jag kan inte tänka mig ett liv utan löpning. Som jag skrev i något inlägg "det går att finna så mycket lycka i ett par löparskor".  Jag älskar löpningen så mycket att det är värt att byta ut något/några löppass mot alternativ träning, trots att jag inte har minsta lilla känning av en skada, överbelastning eller överträning. Jag gör hellre det, och lägger till fler lugna pass och återhämtningspass efter de tuffare passen, än att riskera en skada.


För övrigt passar jag på att bjuda på lite tips för att härda ut i crosstrainern, säkert väl beprövade av de flesta men iallafall! 

  • Pricka in ditt crosstrainerpass med ett bra TV-program! Har du möjlighet att koppla in hörlurarna i crosstrainern så att du kan följa programmet med både ljud och bild är det riktigt uthärdligt. (OBS! Undvik dock matlagningsprogram, särskilt om det bakas kakor... det är riktigt, riktigt jäkla dåligt för motivationen!) 
  • Låtsas att du springer. Kan jag inte pricka in ett TV-program eller (ve och fasa) TV:n är inställd på fel kanal försöker jag låtsas att jag springer. På med löparspellistan och låtsas att du är ute i skogen eller springer ett lopp. Det funkar oftast sådär...  det kanske går bättre om du har lite fantasi.  
  • Hitta ett offer (eller en vän) som ställer upp på att stå i maskinen bredvid dig. Har man många samtalsämnen att avverka går en timme eller två väldigt fort :-) Se dock till att din kompis inte tröttnar och smiter innan det tänkta passet är klart. Då står du där och plågas själv.. 
  • Spana på folk på gymmet. Har jag tröttnat på TV:n (eller om det är reklampaus), och spellistan på mobilen är uttjatad spanar jag alltid på folk på gymmet. Särskilt spanar jag på de som lyfter hantlar, drar i maskiner eller gör armhävningar... De ser så sjukt plågade ut att ett pass på crosstrainern framstår som rena festen! För att inte tala om hur roliga alla "discopumpare" ser ut när de blåser upp sig framför spegeln. Det nästan som att vara på cirkus! 
  • Bäst av allt: byt ut passet i crosstrainern mot ett indoorwalkingpass. Det är 100 gånger roligare trots att det är samma rörelse som utförs! 



Nu är det dags för mig att återgå till plugget. På tisdag har jag en viktig inlämning. Tyvärr har mitt "lilla" PM redan överskridit "max-gränsen" med 7 400, trots att jag vill skriva mer. Examinatorn är tydligen hård och alla på vår kurs lider för tillfället av svårartad ångest inför inlämningen. Tanken på att jag efter detta PM ska sätta mig och tentaplugga till en hemtenta måndagen efter det och dessutom i samma vecka har tenta i både marknadsföring och bokföring känns sisådär. #jagspringer blir nu istället #jagpluggar #jaghyperventilerar #jaggråter #jagslitermitthår #jagdrickercelsius Bläh



Veckan som kommer bjuder på lite färre träningspass, även om det är surt och jag inte gillar att behöva byta ut träningspass mot ännu fler timmar plugg än normalt (vilket i sig är väldigt mycket) så går plugget alltid först. Lite tråkigt, men nödvändigt ibland. Antar att det inte skadar att dra ner på det något, särskilt inte med tanke på alla olyckstillbud denna vecka ;-)  Mina 5 pass på gymmet rullar på som vanligt, jag har för avsikt att vara med på klubbens träning på tisdag och att göra 5 x 1200 m-passet på egen hand på torsdag. I övrigt blir det enbart några lugnare pass under veckan, vilken träning och vilken intensitet får avgöras efter nivån av studiestress.


Tack för denna vecka!  :-) 





Kommentarer (0)




Kommentera:
Namn:
Din kommentar: