Inlägg


Nerd is the new cool!
Postat: 01/04/2015 2:08:47 pm
 

Hej, mitt namn är Tomas, och jag är en nörd,,,,,,,

För ungefär ett år sen var jag totalt emot det supernördiga plagget tights. Numera är det favoritplagget för löpturen. Utan att jag egentligen vet när det gick överstyr sitter jag nu här med löpartights i alla möjliga längder, snabba träningsskor, distansskor, spikskor och GPS-klocka. Dessutom har jag till 99% övertalats att skaffa mig ett par ultralätta tävlingsskor. Det är bara att inse fakta, jag har blivit en löparnörd. Jag har visserligen en bra bit upp till er ultranördar (inga namn nämnda) och det finns ett oändligt antal nördiga plagg och produkter på marknaden såsom trailskor, specialkameror, rödbetsjuice och västar fulla med vatten. Men det finns ett plagg som verkligen symboliserar den ultimata löparnörden, ja just det, jag talar om splitshortsen :) 

Det som började som ett sätt att hålla sig i någorlunda hyfsad form har övergått till ett intresse och en hobby som hos många slutar i ett positivt beroendetillstånd. Och någonstans däremellan har man lyckats nörda till sig rejält. Men man är inte ensam, det är just nu en löparboom utan dess like. I Helsingborg finns grymma förutsättningar för löpning med bland annat 100m-markeringar nere på den breda strandpromenaden där man kan springa intervaller längs med havet. Vidare finns det massor med lämpliga backar i olika längd, lutning och underlag för backträning, underbara pålsjö skog med landborgen och magisk utsikt, strandlöpning ända till Höganäs, löpning på bana på Heden, och söderut finns fina omgivningar i till exempel Ramlösa och Harlyckan. Därutöver har Springtime fått ett uppsving och lanseringen av HBG maraton har lett till många nya ansikten i stadens löparslingor. Det ploppar också upp löpargrupper till höger och vänster och plötsligt anses det mer normalt att träna löpning någon gång i veckan, än att inte gör det. Även om HBG har fantastiska förutsättningar för löpning, så är det en boom som finns över hela landet, något som nyligen aktualiserats på TV4-nyheterna:

http://www.tv4.se/nyheterna/artiklar/h%C3%A4lsotrend-f%C3%A5r-fler-att-b%C3%B6rja-jogga-551a2651fca38f796700041a

Detta väljer jag att tolka som att löpning har gått från smånördigt till att vara coolt. 

Jag började själv i en av alla dessa löpargrupper, Helsingborg running club, och efter ett tag kände jag mig trygg i löpningen och fick via Mikael Engqvist höra talas om hur ett crosspass med Göta kunde se ut. Det lät som något jag behövde så följde med på en träning och har inte tittat bakåt sen dess. Med ett ökat antal löpargrupper kommer troligtvis också ett ökat antal individer som börjar känna sig trygga i sin löpning och redo att gå vidare till "nästa nivå". Och utan att tala illa om någon av de grupper som existerar, så är Göta ett jävligt bra alternativ för dem som vill vidare. För ynka 300 kronor per år får man genomtänkta träningsupplägg utan anmälningsplikt och ett sjuhelsikes gott gäng som motiverar och stöttar löpare på alla nivåer. På hemsidan går att läsa "Alla är välkomna att gå med i klubben, vare sig man är tävlingslöpare eller springer för sitt välbefinnande, allt som behövs är ett par löpskor". Tittar man sen på vilka tävlingar man slipper betala anmälningsavgift för så kan man snabbt räkna ut att medlemskap i Göta är en vinstlott ur både ett ekonomiskt, socialt och hälsosamt perspektiv. Som om inte detta vore nog så syns vi mycket i stan, kompisar säger ofta "jag såg er springa idag". Vi är iögonfallande när vi kommer 35-40 stycken på ett crosspass genom hela stan, eller när vi kommer ett helt gäng i våra snygga blåvita Götakläder. En initial tanke för den oinvigde kan nog vara att vi ser för proffsiga eller för snabba ut, men det finns alltid en som känner en annan som känner en tredje som via en bekant har hört talas om hur välkomnande och trevligt det är i Göta, och då vågar sig folk till slut komma och prova på någon träning med oss. Jag tror på en fortsatt ökning av medlemmar under 2015!! Vi har också en mycket levande facebook-sida där det kommenteras flitigt om både det ena och det andra. Om en psykolog hade analyserat vår facebook-sida hade vi troligtvis diagnostiserats med internets och världshistoriens första kollektiva ADHD-diagnos, och det händer väl någon sällsynt gång att en tråd spårar ut, men kul har vi! 

Slutligen är det kul att se att Jorme anammat uppmaningen och skrivit upp sig på en bloggvecka, men det är fortsatt mycket tomt i listan, och det finns många i klubben som det skulle vara intressant att få läsa om. Hur kom just du i kontakt med löpning, med Göta? Näste man/kvinna som skriver upp sig på en bloggvecka kommer att få ett av mina blogginlägg tillägnat sig, ta chansen, skriv upp dig!

Hej mitt namn är Tomas, och jag är cool,,, nördigt cool!





Kommentarer (1)

...och du har påsklov, eller hur var det nu?
Postat av: Felix, 01/04/2015 4:05:29 pm


Kommentera:
Namn:
Din kommentar: