Inlägg


Förebyggande löparvila.
Postat: 27/04/2015 9:50:16 pm
 

Som sagt kändes inte foten helt okej när jag sprang igår, så jag bestämde mig för att inte springa idag. Tråkigt, men hellre det än att få ont igen och missa fler löppass. Ibland får man försöka lyssna lite extra på kroppen för att undvika att få ont eller fördröja en läkning. Det sista jag vill nu är att få ont igen...

Däremot inledde jag morgonen med 40 minuter promenad, inte lika kul som att springa men helt klart godkänt. Fint väder gjorde sitt till och det var väldigt skönt att komma ut och röra på sig.  Desto mindre kul att mötas av andra löpare som var ute på sina rundor... Det ökar suget efter att springa själv! 

  



Löpning blev det alltså inte, däremot har jag ägnat tid i *trumvirvel* CROSSTRAINERN idag. Jag satt hemma och pluggade under dagen, och vid lunch bestämde jag mig för att gå ner och köra ett "backpass" i friskis nya crosstrainer, "AMT". Den slår vanliga crosstrainers med hästlängder! Inte bara motståndet går att öka, utan det går faktiskt att ställa in och justera så att man utför "springa-i-backe-rörelsen". Även "springa-i-trappor" om man önskar det. Samt går det att justera "steglängden" på rörelsen. Helt oslagbart!

Dagens lunchpass blev 45 minuter, varav det mesta gick uppför. 5 x 120 sekunder, 5 x 90 sekunder och 5 x 60 sekunder lät jag bli så branta att jag knappt kunde ta mig genom det... Tro mig när jag säger att jag var nära att ta hissen upp, en våning, till min lägenhet efter! Grymt pass med andra ord och jag är ganska säker på att det kommer kännas imorgon :-)  

AMT - den hittills mest effektiva crosstrainer jag har provat! 


Efter ytterligare några timmar  framför datorskärmen och böckerna har jag kört två pass på gymmet. Tabatan (vilket normalt består av mycket hopp) bestämde jag mig för att inte delta själv i, dumt att riskera något. Istället blev det en cirkeltabata, vilket var uppskattat och därefter Indoorwalking med många tuffa intervaller. "Backpasset" från lunchen satt i benen och det var riktigt kämpigt att ta sig igenom alla tempoökningar! Bra gick det dock (tur att jag har så grymma kunder som ger sådan energi!) och känslan i kroppen var väldigt bra trots viss trötthet. 


Förberedd sal. 


Summan av kardemumman; ingen löpning idag - men trots det två tuffa konditionspass bestående av ett "backpass" och ett "intervallpass". Alternativ träning är inte det jag vill ägna mig åt, men nog tusan går det att köra precis lika hårt som i löparskorna! Det är som jag sa i inlägget igår; man får se till sina förutsättningar och fundera över sina alternativ. Idag hade jag två alternativ; 

1. Chansa, spring och hoppas att det går bra. 

2. Bit ihop, tänk på risken att få ont igen vid löpning, behärska dig och ställ dig i den j*kla crosstrainern en dag eller två. 


Alternativ 1 kändes inte riktigt aktuellt då jag inte fixar en riktig skada och mer löparvila... Alternativ 2 är mindre kul, men å andra sidan har jag kunnat köra precis lika hårt som en "kvalitetsdag" utan att ta en för stor risk att få ont igen. Det kan faktiskt vara värt lite tråkig tid med alternativ träning för att förebygga skador/hålla igång när man väl har fått ont. Det krävs lite vilja och att man lär sig hur man ska köra i de olika maskinerna, men det går att hålla igång riktigt bra även utan ett par löparskor på fötterna. Foten känns för övrigt helt bra nu under kvällen, så jag hoppas kunna springa imorgon eller på onsdag.


Jag hoppas  alltså på att jag kan vara med på klubbträningen eller träningen med Göteborgsvarvet imorgon, jag längtar verkligen efter att vara med på en träning igen. Det återstår att se, för chansa gör jag inte i detta läge.  





Kommentarer (0)




Kommentera:
Namn:
Din kommentar: