Inlägg


SWOTa dig själv
Postat: 29/04/2015 1:59:47 pm
 

Nu läser jag juridik som huvudsyssla, men jag gick ekonomisk linje på gymnasiet och läser faktiskt nu lite företagsekonomi bredvid juristprogrammet och har såklart blivit bekant med SWOT-analyser. SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities,Threats) är  lite förenklat en analys företaget gör av sig själv för att utvärdera sina styrkor och svagheter och även möjligheter och hot mot verksamheten. 


Jag tänkte på det i förra veckan, kan man göra en "SWOT" på sig själv? I vårt fall på oss själva som löpare, för att tydligt se våra styrkor och vad vi måste jobba med? Jag provade och kom fram till följande:


Styrkor

Uthålligheten;  jag har aldrig haft problem att hålla ut länge. Att köra 4 timmar vasaloppsträning är inga större problem och har heller aldrig varit. Marathon var riktigt trevligt (även om jag önskade att jag hade vågat lägga mig i ett högre tempo och kapat tiden betydligt) och det är aldrig några problem för mig att hoppa in på en massa extrapass på gymmet och köra 2-3 pass i rad. Inte ens om jag har sprungit innan. Det har jag såklart stor nytta av i löpningen, särskilt eftersom jag gillar långdistans. 

Snabb återhämtning: Jag kan ta i tills jag kräks och benen viker sig - men jag brukar trots det återhämta mig väldigt fort. Och då kan jag köra på igen och oftast blir även det passet riktigt bra. Måndagens "backpass" och "intervallpasset" i form av indoorwalking var ett sådant exempel. 

Envis: "Att ge sig är inte ett alternativ" brukar jag säga, och det har jag nytta av i löpningen. Även när benen inte svarade nere i Ystad sprang jag genom hela loppet. Även när jag var så nervös att jag nästan bröt Springtime förra året så sprang jag vidare. Även när jag är sjukt trött och bara vill ge mig så brukar jag alltid ta mig igenom den uppgift jag håller på med, kanske inte alltid riktigt på den tid eller på det sätt jag vill - men det görs. 

Allround: All alternativ träning och alla pass på gymmet, samt alla timmar på hästryggen gör mig ganska allroundtränad. Visst, jag är inte särskilt stark (den faller under kategorin svagheter) men jag är hyfsat allsidigt tränad och det tror jag kan förebygga skador och även hjälpa mig att inte tappa för mycket om jag tvingas till ett uppehåll i löpningen av ett eller annat skäl.   



Svagheter:

Styrkan, jag är faktiskt inte särskilt stark.. Den enda gången jag orkar lyfta mer än några få kilo är när jag själv håller i ett tabatapass och på ren vilja måste klara av att utföra även de tyngsta övningarna med tunga vikter. Därför får jag ibland problem under backiga pass, benen tar slut även om jag flåsmässigt har enormt mycket kvar att ge. 

Farten, den har blivit betydligt bättre men jag är fortfarande mer uthållig än snabb! 



Möjligheter

Styrkan börjar komma, jag kämpar och jobbar och det börjar ge lite resultat (men nej, inga armhävningar!). Mycket handlar också om att jag är lite mer förlåtande mot mig själv, istället för att såga mig själv om jag inte är så stark som jag vill en dag har jag börjat förlåta mig själv och ser det som en "trigger" till att fortsätta kämpa. 

Farten har blivit bättre, jag snappar upp alla tips jag kan komma över, jag följer Götas träningsprogram även de dagar jag inte kan vara med på träningen och det blir bättre och bättre! 

Eftersom jag är envis kan jag inte se att jag inte skulle lyckas bli både starkare och snabbare (och ännu mer uthållig) - så länge jag ger mig själv tiden och fortsätter leva enligt temat "att ge sig är inte ett alternativ". 



Hot

Överträning.  Nu har jag ganska bra koll på mig själv och har alltid en tanke bakom varje pass jag kör. Men visst, med den träningen jag gör finns det en risk att jag blir övertränad. DM i Ystad var ett sådant tillfälle då jag var övertränad och väldigt trött i benen, kroppen var inte återhämtad efter flera tuffa träningsveckor - då jag veckan dessförinnan hade kört 9 pass på gymmet, varav 5 tabatapass och dessutom sprungit många mil och en hel del kvalitetspass. Visst var tiden egentligen okej, men betydligt sämre än den skulle vara om kroppen var återhämtad. 


Skador.  Varje löpares mardröm! Även om jag försöker förebygga förslitningsskador med mycket alternativ träning så är det något jag alltid har i bakhuvudet. Det är inte bara förslitningsskador som är ett "hot", vanliga olyckor i form av snedtramp, sträckningar, bristningar mm kan förstöra mycket.  Då ska vi inte heller glömma alla timmar jag sitter på hästryggen, på en häst som mycket väl kan få för sig att leka rodeo om hon inte anser sig ha fått busa eller springa tillräckligt...



En intressant tanke helt enkelt!  För tillfället ska jag belöna mig själv med en promenad efter några timmar framför macbooken. En "avstämningsinlämning" inför uppsatsen är inskickad, bedömning av en inlämning i ekonomistyrning trillade in för några minuter sedan (YES! den gick bra!) och jag har kommit en liten bit på väg med nästa inlämning. Huvudet är lite grötigt efter knappt med sömn inatt och ganska kasst även de senaste nätterna så en promenad blir fint.  

I eftermiddag tror jag att jag ska vara med på gymmets löpträning, då jag tänker springa ganska lugnt. Innan dess en egen tur och möta springtimebacken (möta sina svagheter, fy f*n hehe) och några fartökningar - allt förutsatt att foten känns bra!  

 





Kommentarer (0)




Kommentera:
Namn:
Din kommentar: