Inlägg


Terrängloppet 2015, fokus mot 2016!
Postat: 18/10/2015 6:35:40 pm
 

Dagens terränglopp sprang jag helt utan förväntningar, att benen varit lite trötta är inte alls förvånande och dessutom hade jag ju två pass (indoorwalking och tabata) precis innan start. Jag hade exakt 40 minuter på mig att få undan redskapen, få ut kunderna ur salen, byta om, jogga till Jordbodalen, hämta nummerlappen och inta startfållan.  Inte världens mest optimala laddning, men det var ett lopp jag skulle springa för skojs skull och jag vill inte byta bort passen på gymmet om jag inte absolut måste. 


Jag höll inte riktigt igen så mycket som jag tänkt under passen. Trots att jag lyckades bromsa en del och försökte gå på halvfart blev det lite för många burpees och grodhopp, vilket var klart kännbart när jag sprang från gymmet till jordbodalen. Det är bara att konstatera att uppladdningen tillhör en av mina sämre, men å andra sidan kan man ha kul iallafall. Fokus idag låg just på att ha kul och njuta.


När starten gick försökte jag bromsa och känna efter. Benen var mycket lättare än jag trodde, jag kom snabbt in i en bra rytm som kändes precis lagom lugn och skön. Jag visste ingenting om eventuell placering, jag försökte förebygga eventuell stress med km-tider genom att enbart sätta tidtagning (ej mätning av tempo) på klockan och flöt. Känslan var riktigt bra, det var roligt och skönt att springa och jag njöt.

Vid andra backen sög det till i i låren (jäkla grodhopp, vad skulle det vara bra för??) men jag lyckades hålla i tempot någorlunda. Jag fick även med mig en del kraft från nedförsbacken vilket var skönt och gav mig en skön sträcka. Vid sista backen (räknas det inte som stup?) i första varvet brände det ordentligt benen (jäkla grodhopp, jäkla burpees!), den backen har jag aldrig riktigt varit överens med och inte idag heller. Benen hämtade sig dock fort, jag fick med mig en del kraft från nästa nedförsbacke och kom åter in i den där sköna, lätta, underbara känslan.


Sista varvet gick till på ungefär på samma sätt. Efter varvningen fick jag till en bra känsla trots lite extra trötta ben, jag var full av glädje över att få springa och kroppen kändes lätt hela vägen. Det sög till ordentligt i backarna, men inte värre än att jag kunde hålla upp tempot ganska bra. Sista backen upp gick på ren vilja, och vid sista nedförsbacken hittade jag ännu mer energi. Kroppen blev så lätt att jag nästan fick känslan av att flyga, jag kunde inte låta bli att le och gled in i mål på tiden 32,39. Jag har ingen aning om hur bra/dålig den tiden är egentligen, men jag är nöjd och glad. 


En väldigt bra tävling trots uppladdningen, framförallt för att jag kunde njuta och ha kul trots att jag tycks gjort vad jag kunnat för att sabba alla chanser att göra ett bra lopp. Självklart är det kul att vinna men framförallt är det skönt att lägga ännu en bra tävling och en bra känsla på rutinkontot. Varje sådan tävling är en seger i sig, framförallt med tanke på hur mina små hjärnspöken har ställt till det tidigare.

Nu är säsongen definitivt avslutad, jag har inga tävlingar planerade mer i år. Fokus ligger på vinterträningen (efter säsongsvilan... bläh!) och att lägga bästa möjliga grund för att bli så bra som möjligt till nästa år. Med flera bra tävlingar nu mot slutet av året, en form som bara blir bättre och bättre tack vare Svens träning tror och hoppas jag att 2016 blir ännu bättre :)  Jag ska helt klart fortsätta vara mönsteradept (även om jag är gnällig ibland) med fullt fokus på nya resultat. En del tävlingar är redan planerade och jag ska försöka få ännu lite bättre koll, bestämma vilka tävlingar jag ska satsa på och under vilka tävlingar jag ska sänka ambitionerna. 


Jag avslutar med lite statistik, vi löpare gillar ju sådant, över skillnaden mellan mina PB 2014 - 2015. 

Milen:  41,36 =>  39,50  (1,46 min)

Halvmara: 1,35,14 => 1,28,49 (6,35 min)

Marathon: 3,43,45 => 3,14,15 (29,5 min)


Hyfsad förbättring med andra ord, å andra sidan sprang jag mest för att det var kul förra året och hade inget speciellt upplägg i löpningen mer än "spring långt, det är kul". Nästa år ska jag krossa 2015 års PB, det finns inga andra alternativ. Jag har lite utmaningar att jobba med, men det ska gå och med det kommer förhoppningsvis resultaten :)  





Kommentarer (0)




Kommentera:
Namn:
Din kommentar: